Cultuurhuis BASS in Heers

Home » Blog » Projecten » Cultuurhuis BASS in Heers

Het BASS in Heers is een nieuwe bibliotheek en muziekschool. PS-Acoustics voerde er de akoestische studie uit, waarover ook bericht wordt op de website van Bouwen Aan Vlaanderen.

Het project werd ontworpen door Paternotte Architecten en gerealiseerd door Driesen.

Er werden strenge eisen gesteld aan de muzieklokalen. In de grote repetitieruimte, waar onder meer de harmonie repeteert, moest de nagalm zo gelijkmatig mogelijk zijn overheen de verschillende frequentiebanden en moest de nagalmtijd tussen 0,9 en 1,1 seconden liggen. Meestal is in een ruimte een maximale nagalmtijd opgegeven, maar in een muziekruimte mag ze ook niet te kort zijn omdat het muziekgeluid niet te ‘droog’ mag klinken. Enige natuurlijke nagalm is dus een vereiste.

Wij stelden een ingenieuze combinatie voor van geluidsabsorberende en geluidsreflecterende plafondtegels, samen met holte-absorbers op drie verschillende afstanden van de wanden. Elk van deze afstanden levert optimale geluidsabsorptie bij een bepaalde frequentieband, zodat uiteindelijk een vlak nagalmspectrum bekomen wordt.

Om tot slot nog enige variatie te bieden naargelang het gebruik van de ruimte, werden sommige nissen voorzien achter de structuur voor de holte-absorbers waarin gordijnen opgeborgen werden. Deze kunnen worden gebruikt om de akoestiek nog ‘droger’ te maken indien gewenst en dus te herleiden van 1,1 seconden naar 0,9 seconden.

De nagalmtijd werd ook opgemeten en komt overeen met de beoogde doelstelling van gemiddeld 0,9 seconden nagalmtijd wanneer de gordijnen benut worden.